Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция откри откраднати картини на Ван Гог на стойност 100 милиона долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полицията в италианския град Неапол откри две откраднати картини на Ван Гог. Съдбата им е свързана с международния наркотрафик.

Картините на Ван Гог бяха открити в Кастеламаре ди Стабия, не далеч от Неапол, благодарение на сложно и дълго разследване, попаднало на следа на наркотрафик. Стойността им възлиза на около 100 милиона долара. Те бяха откраднати преди 14 години от музея "Ван Гог" в Амстердам. Едната е "Плажът на Шевенинген", а другата "Изходът от протестантската църква в Нюенен". Били скрити в сграда в Кастеламаре ди Стабия, за която се предполага, че е свързана с местната мафия камора и международния трафик на дрогаq начело на който е укриващият се в Дубай Рафаеле Империале.

Експерти потвърдиха оригиналността на двете произведения, а холандските представители на музея плакаха от радост. Разследването на причините тези картини на Ван Гог да стигнат до неаполския край по този начин продължава. Премиерът Матео Ренци и министърът на културата Дарио Франческини определиха тяхното намиране за забележително.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44