Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят нов законопроект за детското правосъдие до края на октомври

| обновено на 01.10.16 в 15:25
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

До края на месец октомври Министерството на правосъдието ще внесе нов законопроект за детското правосъдие, който предвижда закриване на интернатите и поправителните домове за малолетни и непълнолетни, каза в Пазарджик министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Новият законопроект отменя Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е от 50 години и е морално остарял. Досегашните методи на превъзпитание на деца в конфликт със закона не показва добри резултати, каза министър Захариева:

Ще се трансформират в домове, в специални институции от семеен тип, в които ще работят специално обучени психолози, учители, социални работници. Убедена съм, че в резултат на общественото обсъждане, законът ще стане още по-добър и се надявам на неговата подкрепа в Нардното събрание.

На дискусия по повод националната седмица на осиновяването министър Екатерина Захариева съобщи, че промените в Семейния кодекс предвиждат премахване на възможността за прекратяване на осиновяването по желание на осиновителите. Само за последните три години има 21 такива случаи. Изключения ще се правят само в случаите, когато това е в интерес на детето.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44