Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите партии на сърби и мюсюлмани се обявиха за победители на местните избори в Босна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите партии на сърби и мюсюлмани се обявиха за победители в състоялите се вчера местни избори в Босна и Херцеговина. Окончателните резултати все още не са обявени, но Съюзът на независимите социалдемократи на президента на Република Сръбска Милорад Додик вече празнува в Баня Лука. Основната мюсюлманска формация – Партията на демократическото действие, обяви, че е спечелила в осем от общо девет общини в района на Сараево. Тя обаче е на път да загуби позиции на ред други места, между които и Зеница, Бихач и Тузла, твърди сръбската държавна телевизия РТС. 

Най-голямата изненада се очертава засега в Сребреница. Твърде вероятно е новият кмет на града, където през 1995 година сърбите избиха хиляди мюсюлмани, да е сърбинът Младен Груичич. Опонентът му – мюсюлманин Чамил Дуракович отказа да се признае за победен до оповестяването на окончателните резултати.

Един непосредствен участник на събитията от 90-те години – Фикрет Абдич, който лежа в хърватски затвор за военни престъпления, е на път да спечели властта в северозападното градче Велика Кладуша.

Изборният ден не мина без заплахи срещу независимите наблюдатели и други ексцесии. Най-големите изстъпления бяха в югозападната община Столац, където се сбиха мюсюлмани и хървати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44