Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mодерната софийска библиотека "Hot Spot Books&Art" търси доброволци

Удобни кресла, картини по стените и лавици с хиляди книги. Това е част от интериора на модерната софийска библиотека "Hot Spot Books&Art". Мястото е стопанисвано почти изцяло от доброволци. Те помагат за създаването на електронен каталог, работят с посетителите и организират различни събития.

Вероника Илиева, която иска да стане част от екипа на библиотеката, обясни:

Човек, който е осъзнал себе си и знае какво иска да даде на обществото, няма значение къде ще бъде доброволец. В частност аз изпитвам любов и страст към книгите. Интериорът в библиотеката е уникален.

Откриватели на мястото са Ева Петкова и Васил Райчев. Основават го преди 3 години, но идеята им датира отпреди седем. В помещенията могат да се намерят всякакъв тип книги – от истории за пътуване до бизнес литература, каза Васил Райчев:

Тя започна с идея да е библиотека за книги само за мода и за изкуство. После решихме да не ограничаваме толкова тясно профила на една библиотека и добавихме други интересни теми.

Над 13 хиляди книги са събрани в модерната библиотека. Асен Чомаков също бил впечатлен от богатата библиотека, когато постъпил като доброволец:

Всичко много ми хареса. В момента се занимавам с част от координацията на библиотеката.

По рафтовете може да се види оригиналната книга на английски, подредена до българския й превод, обясниха откривателите на мястото:

Може би 90 процента от книгите, които са в тази библиотека, ги няма на друго място в България. Книгата е идеалното средство, което може да се споделя. 

Дизайнът на мястото също не е случаен, а е създаден, за да предразположи читателите:

Идеята е човек да се чувства максимално комфортно, да се чувстват като у дома си. Обстановката е изцяло от стари мебели.

Приемът на доброволци няма краен срок. Всеки, който иска да се включи в сплотения екип, е добре дошъл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44