Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генадий Гатилов: Право на България е да смени своя кандидат за генерален секретар на ООН

Кореспондентът на БНР Николай Кръстев с руския зам.министър на външните работи Генадий Гатилов
Снимка: Николай Кръстев


Руският външен министър Сергей Лавров е провел консултации с двамата български кандидати за поста генерален секретар на ООН. Статутът на Криталина Георгиева и Ирина Бокова за Русия е ясен, заяви пред БНР в Москва заместник-външният министър Генадий Гатилов.

Суверенно право на България е да смени своя кандидат за генерален секретар на ООН, каза Гатилов, който отговаря по въпросите за ООН в руското министерство на външните работи. Така той отговори на въпрос на кореспондента на БНР в Москва, свързан с издигането на новата българска кандидатура за генерален секретар на ООН в лицето на Кристалина Георгиева. Гатилов заяви, че Русия няма да пречи на никого от кандидатите, добавяйки, че и с Кристалина Георгиева, и с Ирина Бокова външният министър Сергей Лавров е провел разговори по време на Общото събание на ООН в Ню Йорк.

Ние всички изслушваме и никойго не отхвърляме, заяви дипломатично, но и доста дистанцирано руският заместник-външен министър. Според Генадий Гатилов в момента надпреварата влиза в финалния етап и това се вижда колкото повече се приближаваме към момента на истината, когато интересите на държавите и политическите  дебати около този въпрос се нажежават.  Той коментира пред БНР в руската столица, че е суверенно право на България да прави замяна на своята кандидатура за поста на генерален секретар на Световната организация.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Н.Кръстев за предаването "12+3".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44