Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия няма да блокира кандидатурите на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за най-висшият пост в ООН

Суверенно право на България е да смени своя кандидат - коментира руският зам. външен министър Генадий Гатилов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Серегей Лавров е провел консултации и с двете българки - кандидати за поста генерален секретар на ООН. Статутът на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за Русия е ясен, заяви пред БНР в Москва заместник-външният министър Генадий Гатилов.  По думите на Гатилов, Русия няма да пречи на никой от кандидатите, добавяйки, че и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева, външният министър на Русия Сергей Лавров е провел разговори на неотдавнашното Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Ние изслушваме всички и никой не отхвърляме, заяви руският заместник-външен министър. Според Генадий Гатилов, в момента надпреварата навлиза във финалната си фаза и това се вижда по-отчетливо, колкото повече се приближаваме към момента на истината. По думите му, когато интересите на държавите и политическите дебати около този въпрос се нажежават. Той коментира, че е суверенно право на България да направи замяната на своята кандидатура за поста на генерален секретар на ООН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44