Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува ратификацията на Парижкото споразумение за климата

Снимка: БГНЕС

Очаква се Европейският парламент (ЕП) да гласува с мнозинство ратификацията на Парижкото споразумение за климата. По време на пленарното заседание в Страсбург обръщение ще направи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Бързата ратификация от името на целия ЕС е политически важна, за да може да се ускори влизането в сила на глобалното споразумение за намаляване вредните емисии в атмосферата още от този месец. Договорът се нуждае от подписите само на още няколко държави, за да достигне необходимия брой на участници, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове.

Въпреки че от 28 само 7 членки на ЕС са ратифицирали споразумението, те са напълно достатъчни със своите 5 на сто емисии, за да стане сделката правно обвързваща за целия свят. Ето защо правителствата от ЕС се съгласиха на спешната писмена процедура, с която авансово Австрия, Германия, Малта, Португалия, Словакия, Унгария и Франция да депозират инструментите за ратификация в Ню Йорк на 7 октомври, без да е необходимо да се чакат парламентите на останалите 21 страни.

Евросъюзът пое едни от най-тежките ангажименти за ограничаване на замърсяването с 40% до 2030 година.

Вотът от 13.00 часа българско време ще бъде последван от официална церемония по подписването, като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще отправи специално обръщение, в присъствието на френския екоминистър Сеголен Роял и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44