Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крецу: Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети чак през 2020 година

Корина Крецу
Снимка: БГНЕС

Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети от държавите чак през 2020 година, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу пред евродепутати в парламентарната комисия по икономически и парични въпроси. Тя обясни, че замразяването на фондове от бюджета за 2017-а може дори да не се отрази на двете държави, ако изпълнят изискванията на бюджетна дисциплина на еврозоната:

Уверявам ви, че двете страни все още имат да получават плащания за 2014, 2015 и 2016 година и Комисията ще продължи да превежда парите. Разбира се, ЕК ще прекрати замразяването на средства за 2017 година веднага щом Испания и Португалия изпълнят изискванията на Съвета и когато правителствата решат, че прекомерните им дефицити са коригирани.

Според европейските договори и правилата на Евросъюза за гарантиране на доброто финансово здраве на страните-членки, известни като Пакт за стабилност и растеж, бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% . Въпреки че правителствата в Мадрид и Лисабон не спазиха изискването, страните от еврозоната решиха да не ги глобяват, но регламентът изисква автоматично замразяване на средства от структурните фондове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44