Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник СТАНДАРТ обобщава резултатите от снощното гласуване в Съвета за сигурност на ООН за генерален секретар на световната организация: „Португалец пребори българките за ООН. Всички харесаха Гутериш, Бокова и Георгиева извън тройката. Изборът му ще бъде формално потвърден днес“, допълва вестникът.
24 ЧАСА публикува снимка на усмихнатия Гутериш до сериозните български кандидатки и голямо заглавие, в което се констатира „Ни жена, ни от Източна Европа“.
Напрежението във Фонда за лечение на деца ескалира, съобщава вестник СЕГА. „Въпреки многократните обещания на здравното министерство вече пети месец работата на фонда не само че не се подобрява, но и все повече зацикля. Вчера родители се събраха на протест, а напусналите членове на обществения съвет изнесоха фрапиращи факти за хаоса при вземането на решения. Те огласиха данни, че в последните пет месеца са подменени решенията за 47 деца. На тежките обвинения министерството отвърна с поредното обещание. Родителите обаче настояват за оставка на директора професор Владимир Пилософ, отбелязва СЕГА.
„Донос от Германия, подаден срещу Медицинския университет в София от преподавател в конкурентно учебно заведение, е бил причината за проверките“ на Министерството на образованието, твърди вестник ТРУД в публикация под наслов „Кунева проверява на сляпо, това коства милиони на вуза“. „Доносът“, според вестника, е бил „сред поводите настоящият ректор да поведе кампания срещу предшественика си Ваньо Митев и да поиска закриване на образователните центрове на Медицинския университет зад граница, докато не получат държавна акредитация. Решението на професор Миланова ще струва на университета десетки милиони лева и отлив на чужди студенти, предупреждава ТРУД.
ДУМА помества на първата си страница голяма снимка на протестиращите пред Министерството на здравеопазването. Водещата новина на вестника е, че „Поръчката на военния министър Ненчев за десет двигатели за МиГ-29 се провали“. Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата. От мотивите става ясно, че единствената фирма, допусната до участие, декларирала доставката на нови и ремонтирани двигатели едва през 2017 година. Освен това тя предложила цена от над 42 милиона лева при планирани 36 милиона, обяснява ДУМА.
„Шест хиляди под пагон бързат за пенсия“, пише СТАНДАРТ. Изданието цитира статистика на Националния осигурителен институт за първите девет месеца на тази година. Броят на военните и полицаите, решили да спрат работа от януари насам, е три пъти по-голям в сравнение със същия период от миналата година. Те са решили да се възползват от преходния период преди въвеждането на минимална възраст от 52 години и 10 месеца, сочи вестникът.
Вестник 24 ЧАСА публикува интервю с еврокомисаря Димитрис Авромопулос с разяснения за правомощията на новата агенция за охрана на външните граници на Евросъюза. „Европейските граничари ще действат, дори ако страната не желае“ да реагира при мигрантски наплив. Освен ефективна охрана на границата, новата гранична служба ще има правомощия за връщане на нелегални мигранти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44