Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед се отказаха от първоначалните си показания

Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС

Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, които бяха  разпитани днес в Пазарджишкия окръжен съд, се отказаха от първоначалните си показания. Не се изключва върху тях да е оказван натиск.

Разпитаните днес свидетели бяха основно от ромския квартал "Изток". Всички те заявиха, че по време на първоначалните си показания са били объркани и неправилно разбрани. Според тях, в проповедите, организирани от Ахмед Муса, се е говорило единствено за религия и как правилно да се изпълняват молитви. В съдебната зала Ахмед Муса се обърна към част от свидетелите с въпрос: Казвал ли съм, че на територията на България трябва да се наложи ислямът с война?. Отговорите бяха не. При намеса на обвинението с въпроси обаче стана ясно, че именно в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се е разпространявала книгата "Вероотстъпване", която е забранена в европейските страни заради призивите към джихад. Според прокурор Нели Попова отказът на свидетеля от първоначалните му показания е класика в нашето правораздаване:

Мислите ли, че разследващият може да си измисли това и да го пише? Едно изречение е вярно, едно изречение е измислено. Това е абсурд.

Следващото заседание е насрочено за 20-и април. Тогава ще бъдат разпитани тайни свидетели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44