Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията не потвърди информация, че поетапното отпадане на канадските визи за българи е договорено

Снимка: europa.eu

Еврокомисията не потвърди информация, че поетапното отпадане на канадските визи за българи е договорено

Европейската комисия не можа да потвърди, че проблемът с визовата реципрочност между Канада и България е решен. Говорител на Комисията отказа да коментира информацията, обявена от българското правителство, че поетапното отпадане на визите за български граждани от 1 май 2017г. е обещано от премиера на Канада Джъстин Трюдо в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов:

Нямам по-конкретна информация, която да ви дам към момента, заяви за БНР говорителят по вътрешните работи Туве Ернщ относно графика съобщен в София за пълно отпадане на канадските визи до края на следващата година. Тя нито потвърди, нито отрече Комисията да е информирана за телефонния разговори между премиерите Трюдо и Борисов

Няколкократно сме повдигали темата за румънската и българска визова реципрочност пред канадските власти на всички нива.

Специално законодателство задължава Брюксел да наложи шенгенски визи за гражданите на Канада, ако тя не премахне своите за Румъния и България. Вместо това Еврокомисията започна тристранни преговори, за да реши с тиха дипломация този въпрос.

Ще продължим да работим за намиране на взаимноизгодни решения преди срещата на високо равнище ЕС-Канада на 27 и 28 октомври, допълни Ернщ.

На форума се очаква подписването на Всеобхватно споразумение за търговия и инвестиции с канадците. България и Румъния заплашиха, че ако визовият проблем не се реши, ратификацията на договора в техните парламенти ще бъде застрашена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44