Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати по случай професионалния празник на архивистите у нас

Снимка: БГНЕС

Държавна агенция „Архиви" обявява 10 октомври 2016 г. - професионалния празник на българските архивисти, за Ден на отворените врати за всички архиви в страната. Навършват се 65 години от създаването на държавните архиви в България.

В Деня на отворени врати ще бъде обявена инициативата „Читател на 2015 година". Всеки архив в страната ще отличи читателя с най-много посещения през 2015 година.

Държавният архив в Плевен отвори врати за граждани в 11.00 часа днес. Те ще видят и две тематични изложби, свързани със Световния ден на учителя и Международния ден на архитектурата. От екипа на Държавен архив - Плевен канят гражданите и гостите на града на Деня на отворените врати, който ще продължи до 17:00 часа.

Читателят на 2015 година в Държавния архив ще бъде обявен в Плевен.

Плевенчани могат да видят и две изложби на ценни документи.

Маринела Йорданова, началник-отдел, обясни, че хората предпочитат да използват фонда на архива по електронен път.

Намалява по принцип броят на читателите като използване на документи на място в читалнята, но за сметка на това вече повечето се случва онлайн, хората предпочитат да направят справката по електронен път. Тече дигитализация от години насам, което дава право и възможност на читателя електронно да добие представа или вече на самия документ в архивната единица.

172 са личните фондове, предоставени в архивите от граждани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44