Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик започна седмица на четенето

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик беше открита Националната седмица на четенето. Организатор е Министерството на образованието, а инициативата е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Според официалните данни, около 40 процента от подрастващите до 16 години са неграмотни, а за 1/3-та от учениците от първи до трети клас българският език е чужд.  Според началника на регионалния образователен инспекторат Валентина  Кайтазова, изборът на Пазарджик за домакин на форума  е признание за интензивната работа за повишаване на грамотността, но и заради растящия образователен дефицит, особено сред малцинствените групи. Само за последната година, 400 ученици от района  са отпаднали от образователната система, основно по социални причини и традиции, които противоречат на българските закони.

Ранните бракове са част от проблема. Особено сериозен проблем по отношение грамотността и отпадането от училище е това, че все още имаме голям брой деца, за които българският език не е майчин език. Полагаме усилия да преодолеем този негативен процес.

В рамките на националната седмица на четенето са предвидени серии от дейности, които да провокират интереса на децата към книгата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44