Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из потайностите на софийските исторически градини

4
Паркът "Врана"
Снимка: Красимир Мартинов, БНР
Преди повече от 100 години цар Фердинанд поставя началото на две градини в столицата - паркът на  двореца "Врана" и ботаническата градина към Софийския университет. Днес градините притежават десетки видове от цял свят.
Един от символите и на двете е летният дъб, а причината - страстта на Фердинанд към това дърво.
В университетската градина се гордеят и с две метасеквои - дървета, които до скоро са смятани за изчезнал от Земята вид, а в парка "Врана" - с пейзажите, превърнали мястото в любимо за сватбени фотосесии и съботно-неделни разходки.
До двореца "Врана" можете да стигнете с кола, както и с градски автобус, който тръгва всяка събота и неделя от "Орлов мост".
Ботаническата градина на Софийския университет се намира до паметника "Левски", в двора на Журналистическия факултет. А една виртуална разходка из двете приказни градини направихме в нашата Радиоприемница заедно с Милена Васева,  директор на общинското предприятие "Паркове и градини", което стопанисва парка "Врана", и ландшафтен архитект Любка Маринова, част от екипа на Ботаническата градина към СУ.

Акценти от разговора с тях чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия