Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се опасява от война между САЩ и Русия заради Сирия

Снимка: БГНЕС

 Ситуацията в Сирия се е влошила до такава степен, че може да предизвика глобална дори регионална война между суперсилите Русия и САЩ, заяви турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман КуртулмушПо думите му причината е, че Вашингтон и Москва са на противоположни позиции в сирийския конфликт - Русия е основен съюзник на Башар Асад, а САЩ и Турция подкрепят бунтовниците в страната и настояват за смяна на управлението в Сирия. 
Отношения по оста Вашингтон-Москва се обтегнаха още повече след провала на последното примирие в Сирия и не е изключено да доведат до сблъсък между тях,от което се и опасяваме, допълни Куртулмуш.
 В същото време турската армия се подготвя за участие в планираната операция срещу Мосул за освобождаване на града от терористичната групировка ДАЕШ, независимо от протестите на Багдад срещу турското военно присъствие в Северен Ирак. Президентът Реджеп Ердоган обвини ръководството в Багдад в невъзможност да се справи с терористичната групировка и заявявайки, че се стреми "да потопи в кръв и огън региона", каза още: 
  Не може да предприемаш подобна стъпка в толкова деликатен момент. Погрешно е. Не осъзнавате ли, че ще причините смъртта на 600 хиляди души с оръжията, които осигурявате на кюрдските бойци?
  В същото време турският държавен глава много остро реагира заради изявление на Хилари Клинтън във връзка със сирийските кюрдски милиции. Ердоган заяви: 
 Намирам изявленията на кандидата на демократическата партия госпожа Клинтън за много неуместни. Тя казва, че ще продължи да подкрепя Демократическия съюз и кюрдските сили. Това е много жалко. Честно казано, смятам тези изявления за политическа некомпетентност.
  Като продължение на думите си Ердоган намекна,че Турция ще бави екстрадирането на престъпници в САЩ, докато Фетуллах Гюлен, който се обвинява за организатор на опита за преврат, не бъде върнат от американските власти в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44