Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП отличи председателя на българския културно-информационен център "Босилеград" Иван Николов

Снимка: личен архив

Председателят на българския културно-информационен център "Босилеград" Иван Николов получи в Брюксел Гражданската награда на Европейския парламент за 2016-а година. Селекцията между 50 лауреати от целия Европейски съюз се извършва от национални журита и от жури на Европейския парламент. Николов беше номиниран от евродепутата Андрей Ковачев заради това, че като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини отстоява свободата на мисълта, на информираност и на изразяване на мнение. След церемонията той заяви:

Тази награда в значителна степен обезмисли всички опити да се компрометира дейността на нашия културно-информационен център. Тя е начин да се преодолее тежкото историческо наследство и да се направят първите стъпки за помирение между българи и сърби на базата на историческата истина и на новите процеси, които се разрастват в Западна Европа, се надявам да дойдат и до Западните Балкани, за да се даде глътка въздух на това население, което иначе е обречено на пълна национална и културна асимилация, на емиграция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44