Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати критикуваха комисаря Аврамопулос, заради визите за Канада и САЩ

Евродепутати критикуваха комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, че няма резултати в премахването на визите за Канада и САЩ за източноевропейци. В дискусия в ресорната парламентарна комисия в Брюксел Аврамопулос обясни, че преди да минат изборите в САЩ няма шанс да се договори премахване на американските визи за граждани на България и още 4 държави.

Димитрис Аврамопулос бе обвинен, че не прилага европейския закон и бави реципрочното въвеждане на визи за Канада и САЩ докато те не свалят своите за България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Комисарят обясни, че залага на дипломацията:

Ефектът ще е точно обратния - приемането на делегиран акт от комисията ще доведе до връщането на визовия режим в САЩ за гражданите на целия ЕС.

Изказаха се и българските депутати Филиз Хюсменова от ДПС-Либерали, Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ-ЕНП:

Създава се усещането за двоен стандарт, за Европа "на две скорости" и различни класи европейци. Липсата на делегиран акт на ЕК не смятате ли, че е реално признание, че партньорството със САЩ и Канада е по-важно от равното третиране на всички европейски граждани. Няма как да отстъпим от това, че не бива да има създаване на усещане за множество категории европейски граждани и няма как тук да не се застъпим за всички онези граждани от европейски страни-членки, за които все още също трябва резултатите да бъдат осезаеми.

Габриел и Радев повториха съобщеното от премиера Борисов, че колегата му от Канада Джъстин Трюдо вече е обещал точен график за падане на визите за българи до 2018г. Но в отговор Аврамопулос каза само:

Не мога още да потвърдя детайли, но съм уверен, че ще имаме скоро добри новини от Канада - може би в следващите часове.

Американските визи за българи няма да паднат, преди да минат изборите за президент и Конгрес в САЩ, стана ясно от еврокомисаря по вътрешните работи:

За да паднат визите за 5-те европейски страни, Конгресът на САЩ трябва да промени закона и да вдигне сегашната летва от 3% годишно отказани молби. Очевидно сега в Конгреса няма апетит за подобно нещо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44