Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият ректор на МУ-София и бившият областен управител на София на разпит

Снимка: архив

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е на разпит от близо час в Столичното следствие, във връзка с обвиненията срещу него за безстопанственост. Към момента няма достатъчно информация какво точно обвинение му е повдигнато и за кои от нарушенията, които бяха оповестени преди това от одитния доклад от Министерството на образованието.

Разследването срещу него започна в края на септември, когато от държавното обвинение изнесоха данни за нанесени значителни финансови вреди на университета, през периода от началото на 2014-а до края на мандата на Митев – през 2016 година. Ако се стигне до внасяне на обвинителен акт срещу него и бъде признат за виновен, бившият ректор може да получи от 1 до 10 години  затвор.

По-рано през Следствието мина и бившият областен управител на София Веселин Пенев - също с обвинение за безстопанственост, от която са настъпили вреди за държавата в размер на 11 милиона лева. Прокуратурата стигна до повдигане на обвинение. 20 000 лева е паричната гаранция, която е наложена на Пенев. Той няма право да напуска страната.

Скандалът, в който Пенев е в главната роля, беше изнесен от БСП. Те обясниха, че той е продал т.нар. "Царски конюшни" в центъра на София за 90 лева на квадратен метър. Тогава премиерът Бойко Борисов поиска оставката му. Пенев първо отказа, после я подаде.

По-късно прокуратурата установи, че освен за конюшните, той трябва да отговаря и за наетия от него високопроходим автомобил, както и за продажба на имоти, на изключително занижени цени, собственост на Областната администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44