Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На днешния ден почитаме Света Петка Българска

| обновено на 14.10.16 в 08:47
Снимка: www.pravoslavieto.com

На днешния ден почитаме Света Петка Българска. Днешният Петковден е един от най-почитаните празници в народната традиция. Света Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На днешния ден православните християни палят свещи и се молят за здраве, защото светицата е лечителка и пазителка от "страшни" болести. 

На Петковден е завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. На този празник става разплащането с наетите за лятото ратаи, овчари, жътвари и спазаряването им отново, което на много места се съпровожда с угощения. В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др. На днешния ден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

В някои райони денят е женски празник. С Петковден започва периодът на годежите и сватбите.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Денят е празничен и за Севлиево. Света литургия ще събере миряните в утрото на Петковден. На тържествено заседание в Общинския съвет на Севлиево изявени личности ще бъдат удостоени с почетни отличия.

На Петковден жителите на Габрово отбелязват своя духовен празник. Там празникът, посветен на Света Петка българска, считана за покровителка на града, ще бъде почетен с традиционния фестивал на духовната музика, който започва утре. Днес ще се проведе есенното издание на базара "Забравени традиции и живи вкусове", който организаторите – самодейци от местни читалища, са нарекли "Селски мол". Петковденско сгледно хоро ще се извие до църквата "Света Троица", където преди години се е провеждал габровският "Женски пазар". Наред с продукцията на местни производители, читалищната общност ще предложи на посетителите фолклорна програма, демонстрации и дегустации.

На днешния Петковден с различни прояви Троян отбелязва 148 години от обявяването му за град. Тържествата започват със Света Божествена литургия в църквата "Света Параскева Петка", която има храмов празник. На централния площад ще бъде издигнато знамето на града и връчена националната литературна награда на името на Николай Петев. Изложбата "Елате ни на гости" на Музея на занаятите разкрива троянските модерни времена. Ще бъде открит и новият Център за обществена подкрепа в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44