Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия в парламента се събира извънредно заради "Мини Бобов дол"

Изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" подаде оставка късно снощи

| обновено на 14.10.16 в 12:04
Снимка: БНТ

Енергийната комисия в парламента се събира извънредно, за да обсъди ситуацията в "Мини Бобов дол". Председателят на комисията Делян Добрев каза, че очаква на заседанието министъра на енергетиката Теменужка Петкова и социалния министър Зорница Русинова:

Концесията е дадена 2007-а година, по наша информация срещу 1 лев, въпреки че е можело да се направи тръжна процедура и държавата да защити обществения интерес, като получи необходимите средства за отдаването на тази концесия и избере истински концесионер, който ще развива мината, а не да я даде на някой срещу 1 лев, който, след като е взел каквото е можело от тази мина, да я продаде за солидна сума на следващия собственик.

Според омбудсмана Мая Манолова Министерството на енергетиката е наложително да промени финансовите и икономически параметри на продажбата на електроенергия, произвеждана от "Мини Бобов дол". Съдбата на дружеството бе първият въпрос, поставен на работната среща, която започна след приключване на миньорския протест в рудник "Бабино".

Производството в рудника е преустановено, като предстои да се инспектира на място какви са условията и доколко са надеждни машините и съоръженията. Според работниците, участващи в преговорите, демонтажът на част от оборудването е започнал още преди месец, а техниката е стара и неефективна. Представителите на концесионера на въгледобивното дружество, който е собственик и на ТЕЦ-а в Бобов дол, работещ само с въглища от мината, посочиха като основна причина за тежкото икономическо състояние на предприятията ниската изкупна цена на електроенергията на свободния пазар и високите такси при износа, които правят неконкурентни позициите им там. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която защитава интересите на работниците и техните искания:

Има определени искания към Министерство на енергетиката, които аз изцяло подкрепям, защото е ясно, че в този си вид, при тези условия, въгледобивът е изключително неефективен и каквото и решение да се вземе, то ще бъде временно. При тази цена, която ТЕЦ "Бобов дол" продава електроенергия на свободния пазар – от около 65 лева, никаква сметка не може да излезе. В същото време на регулирания пазар други ТЕЦ-ове продават на 100 и над 100 лева, което е пълно безобразие. Тези хора тук работят в най-тежките условия.

В работната среща, която се провежда в централното управление на "Мини Бобов дол", участват представители на Министерството на енергетиката, Министерството на труда и социалната политика и синдикатите.Снимка

По-рано стана ясно, че изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" Красимир Чаврагански е подал оставка, след като снощи приключи протестът на миньорите от рудник "Бабино".

Изплащането на забавените с месеци възнаграждения продължи през цялата нощ.

Оставката е депозирана около полунощ и е била приета от представителите на холдинга. Тази сутрин миньорите отново бяха на входа на предприятието, но основната им тревога сега е спасяването на рудника и работните им места. Все още има вероятност "Бабино" да бъде обявен в ликвидация заради лоши производствени резултати и икономическа неефективност.

Експерти са на мнение, че при модернизиране на техниката и пускане на нови участъци рудникът може да работи нормално.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44