Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил е на посещение във Великобритания

патриарх Кирил
Снимка: весник "Дневник"
Главата на руската православна църква патриарх Кирил е на посещение във Великобритания. Визитата се случва в момент, когато отношенията между Москва и Лондон са силно обтегнати заради конфликта в Сирия.

Патриарх Кирил започва 4-дневно посещение на Острова, по време на което ще се срещне с британската кралица и архиепископа на Кентърбъри. Това е първата визита на руски патриарх във Великобритания. От руската православна църква обявиха, че се надяват с посещението да се помогне за укрепване на взаимното доверие между Русия и Великобритания.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва, Стив Розенберг, обаче изтъкна, че в момента "взаимното недоверие“ е отличителната черта в отношенията между двете държави. През седмицата външният министър Борис Джонсън призова за протести пред руското посолство в Лондон срещу бомбардировките в сирийския град Алепо, но Москва отхвърли обвиненията и на свой ред обвини министъра в "русофобска истерия“.

Патриарх Кирил е отявлен привърженик на президента Владимир Путин, като веднъж окачестви неговото управление като "Божие чудо“. С неговото посещение се отбелязват също 300 години от присъствието на руската православна църква във Великобритания


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44