Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия няма да предлага нови инициативи за кризата в Сирия на срещата в Лозана

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата в Лозана Русия няма да предлага нови инициативи за мирното урегулиране на сирийската криза. Това обяви при пристигането си в швейцарския град руският външен министър Сергей Лавров.

Русия не очаква нищо особено да се случи по време на преговорите в събота в Лозана, обявиха от Министерството на външните работи в Русия. Според Лавров условие за възобновяването на мирните преговори за Сирия е да бъде изпълнена резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.  Русия по време на разговорите в Лозана ще предложи конкретни стъпки в тази област, коментира още Лавров. Москва ще настоява за прекратяване на насилието в близкоизточната държава, продължаването на борбата срещу терористите, осигуряване хуманитарен достъп до пострадалото население.

Не на последно място Русия ще иска незабавен старт на политическия процес с участието на всички участници в него - правителството в Дамаск и цялата сирийска опозиция, без поставянето обаче на предварителни условия.  Москва ще настоява още за изпълнението на постигнато преди месец споразумение между САЩи Русия.

В рамките на разговорите в швейцарският град, руският външен министър Сергей Лавров ще разговаря и с външните министри на Саудитска Арабия, Турция и Египет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44