Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от анкетирани пациенти в болница „Тракия“ в Стара Загора приемат въвеждането на „пръстов идентификатор“

Снимка: Венелина Попова

Една трета от анкетирани пациенти в старозагорската болница „Тракия“ приемат прилагането на технологията „пръстов идентификатор“ в системата на здравеопазването, една трета я отричат, останалите не могат да преценят, заради липсата на достатъчно информация. 

Данните от анкетата, проведена сред 267 пациенти на болницата в периода август-септември, бяха обявени в Стара Загора на семинар за журналисти за достъпа до качествени здравни грижи и пациентската удовлетвореност. 

Обобщена информация на Националната пациентска организация за периода 2014-2015 година, събрана от проведени консултации с над 11 хиляди пациенти, показва, че 2055 от тях са неудовлетворени от медицинското обслужване, което са получили. 470 от тях споделят за пропуски в лечебно-диагностичния процес, на 390 е бил отказан достъп до лечение, на други 250 – достъп до лекарства, а на 272 са поискали да доплатят за лечението си. 

От създаването й досега в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ са постъпили 1027 жалби от пациенти, голямата част от тях са свързани със смъртни случаи. Извършените проверки доказват 8 процента доказани лекарски грешки, заяви пред журналистите професор Златица Петрова – изпълнителен директор на Агенцията и допълни, че не знае колко от тях са били потвърдени от съдилищата в България. Най-високият процент от жалбите – 67 процента пък са свързани с качеството на обслужване в лечебните заведения у нас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44