Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец

| обновено на 19.10.16 в 12:05
Снимка: wikipedia.org

Стотици поклонници пристигнаха днес в Рилския манастир, за да отбележат празника на светеца-отшелник и покровител на българския народ Иван Рилски.

Датата 19-и октомври, записана в църковния календар като Отчовден, е свързана с пренасянето през 946 година на мощите на Свети Иван Рилски от манастира в Средец. През 1469 година те са върнати на монашеското братство с разрешението на султана и досега се пазят в специална мощохранителница. На 19-и октомври всеки, дошъл в светата обител, може да докосне нетленната ръка на светеца и да чуе разкази за чудесата, които е извършвал както приживе, така и след кончината си.

През 2016 година се навършват 1070 лета от съграждането на Рилската света обител, което също е дело на светеца, чието име носи манастирът. Той е и най-посещаваният от туристите обект на българското материално и духовно наследство. Около един милион са посетителите всяка година. От 1996 година за свой покровител го избират и българските лекари, които днес също празнуват.

Със Света литургия в Търговище започнаха тържествата по повод 80-ата годишнина от построяването на храм "Свети Иван Рилски" и 130 години от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей. Светата литургия отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно със свещеници от Варна и Търговищка духовна околия, а честването на двете годишнини продължи с откриването на голяма фотоизложба "С пламъка на вярата", посветена на живота и делото на митрополит Андрей Нюйоркски. Тържествата завършват с концерт и награждаване на дарителите на храма, обясни ставрофорен иконом Славчо Проданов и допълни: 

Негово Високопреосвещенство Нюйорският митрополит Андрей има дан и свалянето на схизмата, т.е. от автономна църква Българската православни църква да има патриарх и да бъде автокефална църква. Той основава задграничните ни църкви в САЩ, Канада и Австралия, в които той събира българите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44