Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 900 души са избягали от Мосул и са преминали в Сирия

| обновено на 19.10.16 в 11:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата голяма група цивилни са успели да избягат от Мосул след началото на офанзивата за отвоюване на ключовия иракски град от джихадистите.

900 души са избягали от Мосул и са преминали в Сирия, като в момента се намират в бежански лагер. От ООН прогнозират, че броят на бежанците може да достигне един милион, което да предизвика хуманитарна криза. В иракския град се намират около един милион и 500 хиляди души. Джихадистите задържат населението в града, за да го използват като жив щит срещу настъплението на правителствените сили. Има данни, че семейства са принуждавани да останат в сгради, които може да станат цели на въздушни удари.

Битката, която започна в понеделник, засега се води в населените предимно с кюрди села в района.

Представителят на кюрдските сили Хошияр Зебари подчерта, че кампанията не трябва да бъде проточвана:
 
Скоростта трябва да бъде ключовият елемент в тази операция. Колкото по-скоро – толкова по-добре, за да се избегнат хуманитарни проблеми като изселване, от които никой няма полза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44