Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентина Манолова: Проблемът с липсата на кадри в здравеопазването в Шумен е изключително тежък

Шуменска област е сред най-засегнатите от недостига на кадри в здравеопазването. Средната възраст на лекарите е над 55 години. Това съобщи в Деня на българския лекар председателят на Шуменската районна лекарска колегия д-р Валентина Манолова:

Най-дефицитни са физиотерапевтите, кардиолозите, съдебните медици, еднокринолозите, инфекционистите, хематолозите. Криза в близките години ще има и в други специалности, където предстои пенсиониране на значителен брой лекари. В същото време, специализантите в Шуменска област са едва шестима, което е твърде малко. Радостно е обаче, че тези колеги все пак са се върнали тук. Въпросът е, докога ще останат? Почват година, две, виждат, че нещата са трудни и заминават по-големите градове или директно за чужбина.

Причините за изтичането на кадри към големите градове в страната, където има университетски клиники, и към чужбина са комплексни и не са свързани само със заплащането, каза доктор Манолова. По думите ѝ, изключително важни са възможностите за кариерно развитие и качеството на живот. Необходимо е и усъвършенстване на наредбата за специализантите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44