Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще предаде на Белгия данните от средствата си за обективен контрол във връзка с ударите на самолета ѝ F-16 в Сирия преди дни

Снимка: wikipedia.org

На извънредния брифинг на официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Коношенков обяви подробно информация за операцията на белгийският боен самолет F-16 в небето над Сирия.Тя ще бъде изпратена на белгийските власти както по дипломатически, така и по военен път, каза той, като допълни изявлението на Русия във връзка с нанесените от международната коалиция удари по населеното място Хасаджек в Сирия, че се основават изключително на данните от средствата за обективен контрол. 

Високопоставеният руски военен  каза, че те разполагат с високоефективни средства на ПВО позволяващи да се води денонощно наблюдение на въздушната обстановка практически над цялата територия на Сирия, като допълни, че освен тях и Дамаск има също пълен контрол на въздушното си пространство. През последната година Дамаск е успял да възстанови пълния си контрол върху въздушното пространство над Сирия. 

Затова е много странно, че това се забравя от страните от международната коалиция, планиращи своите операции над близкоизточната държава, коментира още генерал-майор Коношенков. 

Във вторник Центърът по примирието в Хмеймим обяви, че в момента на атаката срещу селището Хасаджек във въздуха са се намирали два самолета F-16 на белгийските военновъздушни сили. 

В резултат на ударите бяха унищожени две сгради и загинаха шест човека, а четирима бяха ранени. Министърът на отбраната на Белгия Стивън Вандерпут отрече тази информация и обяви, че Москва се опитва да всее раздор вътре в международната коалиция, като разпространява лъжлива информация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44