Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян и Кърджали отбелязват 104-тата годишнина от Освобождението от османско владичество

„Към бесилото“ – български пленници, водени от турци за екзекуция. Гравюра от френска хроника /1841-1878/

Смолян отбелязва 104-тата годишнина от Освобождението на Родопите от османско владичество.

Празничната програма предвижда поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, известен в историята под името „Родопската Шипка“, където се водят епичните боеве на 21-ви пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов, довел до освобождението на Средните Родопи от османско владичество. В центъра на града ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов. За жителите на Смолян и гостите на града е предвидено народно веселие „Смолян празнува Свободата“. По-късно ще има шоу програма на оркестъра на ВВС - Пловдив. Кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка в областния град.

С празнично шествие на ученици и учители Кърджали също ще отбележи 104 години от своята независимост.

На тази дата през 1912 година районът е освободен от Османската империя и присъединен към Царство България. На тържествена сесия на Общинския съвет трима известни спортисти ще получат званието "почетен гражданин". Историческият музей и художествената галерия обявиха вход свободен за посетители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44