Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България дължи над 185 милиона лева за лечение на български граждани в Европа

| обновено на 22.10.16 в 19:15

Над 95 милиона лева ще бъдат просрочените задължения на НЗОК към европейски здравни каси за български граждани, които са получили лечение в страни от Европейския съюз /ЕС/. Това е записано в мотивите на проектобюджета на здравната каса за 2017-та год. От документа става ясно още, че към момента България е спряла да изплаща задълженията си към партньорските каси от Евросъюза.

95 милиона и 100 хиляди лева са задълженията към европейски здравни каси, за които в момента текат лихви или ще започнат да текат в оставащите до края на годината два месеца. Още 91 милиона лева ще бъдат изискуеми в рамките на предстоящата 2017-та година, което означава, че страната ни дължи общо над 185 милиона лева за лечение на български граждани в Европа.

За плащания по това перо в проектобюджета на Здравната каса за 2017-та са заложени малко над 62 милиона лева, което е 1/3 от необходимите средства. Според представители на пациентски организации, това ще наруши достъпа на български граждани до лечение в чужбина. НЗОК обикновено разрешава лечение в чужбина на пациенти с много тежки или редки състояния, които не могат да получат помощ у нас.

Същевременно от  Центъра за защита правата в здравеопазването твърдят, че задължителната регистрация с пръстов отпечатък, която трябва да започне да действа от 1 ноември, противоречи на Конвенцията за правата на човека, на евродиректива и на Конституцията. Според организацията, щом този метод за регистрация на пациента дава 100%-ова сигурност в достоверността на приема, няма никакви основания той се ограничава изкуствено и затова предлагат след въвеждането на пръстовата идентификация при прием в болница да бъдат отменени лимитите за болнично лечение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44