Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

| обновено на 22.10.16 в 19:20
Министър Десислава Танева по време на XII Национално изложение по животновъдство
Снимка: БТА

До декември животновъдният сектор ще получи общо 230 милиона лева заедно с извънредната подкрепа и de minimis, съобщи в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева. Тя присъства на Дванайстото Национално изложение по животновъдство, където заяви още, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. 

На изложението се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, като така се демонстрират достиженията на селекцията в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. 

Министър Десислава Танева обясни, че през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5,6 милиона тона. С 1% повече са били и заявените за подпомагане земеделски площи, а ръст от над два пъти е отбелязан в зеленчукопроизводството.
С над 50 на сто са се увеличили и площите с трайни насаждения, заявени за подпомагане, като ръст отбелязва и сектор "Животновъдство", подчерта още земеделският министър:
Сектор "Животновъдство" има този ръст в условията на най-голямата ценова криза в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол - и овце, и говеда. Овцете са нараснали с 13% от заявените за подпомагане, а говедата - с 18%. Ръст има и на броя на фермите.

Спад от 5 процента се отчита само при млечните говеда, които не са под селекционен контрол, както и в тютюнопроизводството, където част от производителите са се заели с други земеделски дейности, обясни министър Танева, според която това не е тревожно, защото посоката на развитие е към по-голяма продуктивност и по-добра пазарна перспектива: 
Там все още процесът на преструктуриране на стопанствата не е приключен.Трябва да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добива и да може да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44