Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три месеца продължават проверките по вътрешните шенгенски граници

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проверките по вътрешните шенгенски граници на Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия ще продължат още три месеца, реши Европейската комисия. Институцията призна, че все още не са изпълнени всички условия по плана ѝ за завръщане към нормалното състояние на свободното движение в рамките на Шенген. Балканският миграционен маршрут от Гърция през Македония и Сърбия беше затворен, но 5-те европейски държави поискаха да продължат да контролират вътрешните граници, и след крайния срок през ноември. 

В Страсбург, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обясни, че през идните 3 месеца трябва да се подсили охраната на външните граници на Съюза:
Досега вътрешните проверки бяха необходими и пропорционални. Въпросните пет шенгенски държави представиха данни, че броят на влизанията и на подадените молби за убежище намалява. Но извънредните обстоятелства и рискът остават – около 60 хиляди нелегални мигранти остават на територията на Гърция. Те потенциално могат да се придвижат към други членки на ЕС, ако вътрешните гранични проверки бъдат премахнати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44