Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Планът на Хилари Клинтън за Сирия ще предизвика Трета световна война

| обновено на 26.10.16 в 16:13
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че планът на опонента му Хилари Клинтън за справяне с конфликта в Сирия ще доведе до Трета световна война. Според него Вашингтон трябва да се концентрира не върху Сирия, а върху борбата с "Ислямска държава".

Тя няма план за Сирия. С нея ще се окажете в Трета световна война. Тя не знае какво прави. Точно както в Либия, точно както с всичко останало, което е правила. В момента Сирия вече не е просто Сирия. Тя е Русия и новият Иран, за чието създаването ние помогнахме чрез споразумението с Иран, което е една от най-лошо договорените сделки, които съм виждал. Това, което трябва да направим, е да се концентрираме върху "Ислямска държава". Не трябва да се фокусираме върху Сирия. Ще се озовете в Трета световна война заради Сирия, ако слушате Хилари Клинтън. Тя е некомпетентна, подчерта Доналд Тръмп в интервю за агенция Ройтерс.

Клинтън настоява за създаването на забранена за полети зона над Сирия, защото смята, че това ще помогне за по-бързо разрешаване на петгодишния конфликт. Подобна идея е подкрепяна и от водещи републиканци в Конгреса, но президентът Барак Обама и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд са против. Според Обама и Дънфорд зоната може да доведе до ескалация на конфликта, защото, ако САЩ еднолично наложат забрана за полети, би трябвало да свалят руски самолет, ако навлезе в сирийското въздушно пространство. В момента руски самолети изпълняват въздушни удари над бунтовниците и ислямистите в Сирия в подкрепа на режима на президента Башар Асад.

От предизборния щаб на Клинтън обявиха, че с изказванията си за Трета световна война Тръмп си играе със страховете на американците. Освен това още по време на последния диспут между двамата кандидати за президент на 19-и октомври Клинтън уточни как ще работи за забраната за полети над Сирия.

Мисля, че забранена за полети зона може да спаси човешки животи и да ускори разрешаването на конфликта. Това не е нещо, което ще се случи на първия ден. Ще са необходими много преговори. Мисля, че бихме могли да постигнем споразумение и ясно да покажем на руснаците и сирийците, че това е нещо, което смятаме, че е в най-голям интерес на хората в Сирия, както и че ще ни помогне в борбата срещу "Ислямска държава", заяви Клинтън. Тръмп все още не е обявил каква е неговата стратегия за Сирия и изостава в проучванията на общественото мнение за предпочитанията на избирателите, особено след като няколко жени го обвиниха в сексуални посегателства. Според Тръмп медиите заговорничат, за да изгуби вота на 8 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44