Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната на САЩ: Бастионът на "Ислямска държава" ще бъде превзет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнала е подготовката по изолиране на т.нар. "столица" на групировката "Ислямска държава" в Сирия – град Ракка – едновременно с операцията за освобождаването на иракския град Мосул. Това обяви в Париж министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от Франс прес. По думите му, Ракка трябва да бъде превзет от местни сили, които са ефикасни и мотивирани. Картър и френският му колега Жан-Ив льо Дриан са съпредседатели на срещата на 13 министри на отбраната на основните страни от антиджихадистката коалиция в Париж за обсъждане на хода на операцията за Мосул и последствията ѝ.

В Мосул нещата на този етап протичат напълно по план, увери Льо Дриан.

Междувременно Европейският съюз призова властите на Сирия и съюзниците им да продължат "хуманитарната пауза" в Алепо.

От своя страна Русия обяви, че заедно със сирийските власти е готова да възобнови "хуманитарните паузи" в Алепо, ако получи гаранции, че от районите под контрола на въоръжените формирования ще бъдат изведени болните, ранените и мирното население.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44