Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписваме Меморандум за разбирателство по въпросите на киберсигурността с НАТО

В рамките на днешната среща на военните министри от НАТО в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев ще подпише Меморандум за разбирателство по въпросите на киберсигурността между България и Алианса.

Документът е свързан с приоритетно изграждане на способности за защита на националните мрежи и критична инфраструктура от кибератаки. Основната му цел е създаване на механизъм за сътрудничество и взаимодействие с НАТО, както и оказване на експертна и методическа помощ от страна на Алианса при необходимост.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи преди срещата, че се засилва сътрудничеството с ЕС по въпросите на киберсигурността и хибридните заплахи като медийната пропаганда:

Виждаме, че Русия подкрепя различни групи, които се опитват да повлияят на вътрешнополитическия дебат в различни държави в Европа, но НАТО няма да се бори срещу пропагандата с пропаганда. Най-добрият отговор са фактите и откритата демократична дискусия. В тази сфера си сътрудничим за обмен на информация с ЕС.

САЩ, Канада, Германия и Великобритания ще представят на срещата подробности за 4-те батальона, които ще изпратят в Източна Европа като част от възпиращите мерки спрямо Русия. Ще се решава и какви са нуждите от подсилване военното присъствие на НАТО в Черно море, допълни Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44