Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Срещата на високо равнище с Канада в Брюксел все още е възможна

Юнкер: СЕТА може да се осъществи и по-късно, без срещи на върха

| обновено на 26.10.16 в 12:15

Снощи до 23.00 часа регионалните власти на Валония обсъждаха с представители на белгийското правителство и Еврокомисията /ЕК/ възможните компромиси по СЕТА. Тази сутрин имаше още 2 часа преговори, а нова среща е насрочена за 16.00 часа българско време. Разговорите напреднаха, заяви федералният министър Дидие Рейндерс. Без гласът на Белгия, търговското споразумение с Канада не може да влезе в сила, а управляващите регионалната власт във Валония искат още гаранции в текста:

Докато говорим, срещата на високо равнище утре все още е възможна, заяви пред депутатите в Европарламента /ЕП/ председателят на Съвета Доналд Туск.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уточни, че СЕТА може да се осъществи и по-късно, без срещи на върха:

Въпросът не е дали утре ще подпишем. Целта е да се постигне днес споразумение, така че Кралство Белгия да може да подпише споразумението в съответния подходящ момент.

Ако СЕТА бъде подписана от ЕС, Канада е готова да свали визите за български граждани от 2017 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44