Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири години затвор за бившия шеф на дирекция „Земеделие“ във Видин

Окръжният съд в Монтана е постановил осъдителна присъда срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ във Видин Николай Тодоров. Наказанието е наложено за престъпление по служба при продажбата на държавна и общинска земя. 

Според обвинителния акт в първата половина на 2009 година Тодоров се е разпоредил със земи от държавния поземлен фонд, изземвайки по този начин правомощията на министъра на земеделието. В нарушение на закона, с подставено лице, са сключени четири договора за покупко-продажба на земи, представляващи частна държавна собственост. Без решение на общински съвет и без провеждане на търг или конкурс са продадени общински земи и полски път. 
По време на разследването е установена липса на актове за държавна и общинска собственост. 
Държавата е ощетена с близо 104 хиляди лева, а общините Димово, Ружинци, Бойница и Брегово - с около 2 милиона и 92 хиляди лева. 
Наложената присъда е четири години лишаване от свобода, 5 хиляди лева глоба и лишаване от правото за заемане на държавна длъжност за срок от 4 години. Тя не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44