Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации се обявиха в подкрепа на проекта за стипендии на ромски ученици

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации се обявиха в подкрепа на проекта за стипендии на ромски ученици. В писмо до министъра на образованието Меглена Кунева те настояват Министерството да разшири усилията си по отношение на образователната интеграция. 

Проектът изпълнява важната задача да подкрепя децата в процеса на завършването на средно образование, каза Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности": 
Инвестицията в подобряване на достъпа до образование на ромските девойки и младежи е инвестиция в развитието на българското общество и на българската икономика изобщо. България има четвъртия най-нисък коефициент на икономическа активност на младите хора до 30 години в Европейския съюз и се нарежда на второ място в цяла Европа по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. В момента учениците с ромски етнически произход са в по-неблагоприятно положение в сравнение с другите деца. Те разполагат със сравнително по-ограничени възможности. Поради това е необходимо прилагането на специални мерки. Прилагането на такива мерки ще доведе до преодоляване на различието и до достигане на равен старт.
От гражданските организации са категорични, че ромските стипендии не са дискриминация спрямо другите деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44