Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново на Димитровден бяха чествани 831 години от въстанието на болярите Петър и Асен

Снимка: Катя Чорова

Във Велико Търново на Димитровден бяха чествани 831 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийското владичество,след което е възобновена българската държава.

Позлатена икона на Свети Димитър от началото на 18-ти век водеше празничното шествие, преминало по Владшкия мост в средновековния квартал Асенов. Пред музейната църква "Свети Димитър Солунски", в която е обявено въстанието, кметът на велико Търново Даниел Панов припомни събития от 1185-та година: 
Освен освобождението от властта на византийския император, въстанието на Петър и Асен поставя основите на Втората българска държава. Възстановява Търновската архиепископия и подготвя Търново за столица на България.
Великотърновският митрополит Григорий отслужи Благодарствен молебен: 
Избави, Господи, Църквата Си, този древнопрестолен град Търново, всички ни, които тук сме се събрали и Отечеството, избави ни Господи, от всяко злополучие. Дай мир, дай безметежие.
Владиката освети курбан за здраве, който беше раздаден на дошлите на празника в историческия храм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44