Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва с една фрегата в операцията на НАТО в Средиземно море

Снимка: БГНЕС

България ще участва с една фрегата в операцията на НАТО в Средиземно море "Морски пазач", съобщи в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев. Военни кораби на НАТО ще си сътрудничат с европейската мисия "София" в централното Средиземноморие, които се борят с трафикантите на хора идващи от бреговете на Либия. При участието си в първото заседание от министерската среща на Алианса министър Ненчев уточни:

Това решение все още не е взето. Ще участваме с една фрегата, както сме го правили до момента.

Български войници няма да се включват в ротацията на четирите Натовски батальона, които се изпращат по източната граница на Алианса с Русия, обяви военният ни министър:

На този етап, към нас не е постъпвало такова искане, нито ние сме заявявали намерение. Участваме с 400 човека в Румъния, това на този етап е напълно достатъчно. 

По-рано министърът на отбраната подписа Меморандум за разбирателство в областта на киберотбраната с НАТО. При подписванвето помощник-генералният секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства Сорин Дукару подчерта важността за координиране на усилията в областта на обучението, квалификацията и съвместните учения срещу атаки в киберпространството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44