Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици мигранти, сред тях и двеста деца, са без подслон след разрушаването на "Джунглата"

| обновено на 27.10.16 в 11:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти приключиха с евакуацията на мигрантския лагер в Кале. В опразнения лагер започна разчистването на импровизираните заслони, в които до преди дни пребиваваха незаконно хиляди заселници, очакващи да стигнат до Великобритания.  С багери и други машини властите премахват постройките, голяма част от които бяха унищожени в пожари, избухнали при операцията на полицейските сили за разтуряне на лагера. 

Това е краят на "Джунглата", обяви префектът на департамент Па дьо Кале след третия ден от евакуацията на мигрантския лагер. Според френското министерство на вътрешните работи близо 5600 души са били настанени в приемните центрове из страната. Повече от 900 са непълнолетните без придружител, чиито случаи ще бъдат разглеждани отделно. Акцията премина без значителни инциденти.

Ако по думите на префекта "мисията е изпълнена и страницата - обърната", хуманитарни асоциации твърдят, че в покрайнините на Кале все още се намират поне 1000 мигранти, а според кмета на града 450 жени и деца са временно настанени близо до бившия лагер. Според правозащитници голямото неизвестно представляват мигрантите, потеглили сами към Париж или Белгия. "Преброили сме между 3000 и 4000 мигранти, които са си тръгнали сами" - заявява пред в. "Ла воа дю нор" секретарят на асоциацията "Подслон за мигрантите".





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44