Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма драстично забавяне на заплатите в мини "Бобов дол", но има нарушаване на сроковете

Снимка: Кети Тренчева

Няма драстично забавяне в изплащането на заплатите във "Въгледобив Бобов дол", но е налице системно нарушаване на сроковете за дължимите суми за храна. Това сочат първоначалните резултати от проверката на Инспекцията по труда в Кюстендил, която беше разпоредена от Окръжна прокуратура.

Обвинението в Кюстендил се самосезира по време на протестите на миньорите от рудник "Бабино" в мината, които твърдяха пред медиите, че проверките на Областната инспекция по труда се извършват формално и не стигат до сериозните нарушения, извършвани от ръководството.

В доклада от последната проверка е констатирано известното  вече трикратно изплащане на месечните възнаграждения, записано в Колективния трудов договор от месец юли, както и леко забавяне на августовските заплати. Натрупването на неизплатените ваучери е за половин година и е в размер на близо 235 хиляди лева, за което Инспекцията е наложила няколко акта за административни нарушения и санкции на работодателя.

В последната проверка е установено, че на работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплатени полагащите се обезщетения на обща стойност 30 хиляди лева. Инспекцията по труда не разполага с данни и за внесени осигуровки на работещите в мината за месеците юли и август. От началото на годината досега в дружеството, което е в списъка на рисковите предприятия, са извършени осем проверки и са констатирани 36 нарушения, като са издадени 33 предписания. До един месец Инспекцията по труда трябва да уведоми Окръжната прокуратура за предприетите действия и резултатите от тях.

Днес в 13.30 омбудсманът Мая Манолова ще предостави неизползваните ваучери от Великденската кампания на миньорите от Бобов дол. Общата стойност на дарението е 153 560 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44