Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средствата от държавния бюджет за стипендии на ромските ученици ще бъдат пренасочени към техните учители

Снимка: Областна администрация

Средствата за стипендиите за ромски ученици ще бъдат осигурени от Ромския образователен фонд, а парите, предоставени от държавния бюджет, ще се пренасочат към 150-те учители, които ще работят с децата и уязвими групи. Тази договореност постигнаха Министерството на образованието и Ромският образователен фонд. Отново бе обсъден тревожният факт, че едва 1 процент от ромските деца завършват 12-и клас, въпреки че делът им в първи клас вече е 20% от всички деца. Заради това, Ромският образователен фонд предоставя безвъзмездно средства в подкрепа на успешното завършване на средно образование на ромски деца. Просветното министерство ще предложи активно включване на общините в процеса на наблюдение на стипендиантите, като ще се прави ежемесечен контрол върху разходването на средствата. Учителите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата. Още при подписване на споразумението е фиксирано всеки учебен срок да се прави оценка дали учениците, получили стипендии запазват и подобряват успеха си, което е изрично условие за оставането им в програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44