Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

С публикация на челната си страница вестник СЕГА обръща внимание на значителния ръст на средствата за силовите ведомства, предвиден в проектобюджета за догодина. През тази година финансирането на сектор „Отбрана и сигурност“ е било 3,34 милиарда лева, докато през 2017-а ще е 4,167 милиарда или 4,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Увеличението на разходите с близо 25 на сто включва парите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и бюджетите на всички служби за сигурност и Държавния резерв. Причината за нарастването на планираните разходи са проектите за модернизация на армията, които тръгват от следващата година. Става въпрос за покупка на западни изтребители и построяването на нови бойни кораби, обяснява вестник СЕГА.

Изданието анализира и проектобюджета за МВР, който се увеличава с над 106 милиона лева. По традиция огромната част от парите отиват за заплати на персонала, а за капиталови разходи, ново оборудване и така нататък се отделят минимални суми, пише вестник СЕГА.

Средствата, заделени за покупка на нови изтребители догодина, възлизат на 231 милиона лева, съобщава МОНИТОР. Социалните и здравните плащания скачат с близо половин милиард, а общините ще получат повече от 2 милиарда и 800 милиона лева, изтъква изданието.

СТАНДАРТ помества като водеща информацията, че кметовете вече няма да могат да поръчват тежки софри за служебни обеди и вечери. парите за представителни разходи ще бъдат ограничени. Според проектобюджета за 2017 година те не могат да надхвърлят 2 на сто от годишната издръжка на общинската администрация, пише СТАНДАРТ.

Строителството в междублокови пространства в столицата ще бъде забранено със закон, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки кмета Йорданка Фандъкова. Промяната в Закона за устройство и застрояване на Столичната община е била приета от МС в сряда. Целта е да бъде въведен ред при строежа на високи сгради и да бъдат запазени зелените площи на София. В междублоковите пространства ще се разрешават само детски площадки и подземни гаражи, но задължително със зеленина отгоре, уточнява 24 ЧАСА.

Въртележката за СЕТА се завъртя отново, пише ДУМА в челното си заглавие за компромиса, постигнат между белгийското правителство и властите във Валония. Вчерашната договорка ще позволи подписването и ратифицирането на търговското споразумение на Евросъюза с Канада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44