Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близките на станалите донори в Плевен получиха статуетки "Звезди"

Снимка: БГНЕС

В Плевен близките на двама мъже, станали донори, получиха статуетки “Звезди“ от Изпълнителната агенция по трансплантации. В седмицата на донорството директорът на Агенцията д-р Мариана Симеонова изнесе лекция "Митове и истини за органното донорство и трансплантации в България".

За 18-и път в Европа се отдава почит към хората, които са дарили втори живот.

В началото на годината са направени малко над 40 трансплантации. Определено доста по-организирано работят колегите в болниците, защото им се помага и аз смятам, че българинът винаги е бил готов, просто не е обяснявано, не е говорено по тази тема, коментира д-р Симеонова.

Галина Терзиева от Белене взела трудното решение след катастрофа да дари органите на съпруга си Емил Терзиев:

Това беше най-тежкото за мен и моето семейство. В началото не бяхме съгласни, но след това заедно решихме да помогнем, защото знаем, че ще остане частица от него и ще продължи да живее. Четири човешки живота спасихме – сърце, черен дроб и два бъбрека. Току-що се запознах с жената, на която е трансплантиран черният дроб, тя е от Плевен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44