Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран ще проведат среща в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран имат планирана среща в Москва, която ще се проведе в такъв формат за първи път. Основна тема ще бъде обстановката в Сирия и възможностите за подновяване на мирния процес, свързан с близкоизточната държава. 

Сергей Лавров и Уалид Муалем ще обсъдят ситуацията около северозападния град Алепо и усилията в борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра".

Срещата между руския външен министър и неговия сирийски колега се очакваше от няколко месеца и не е изненада за руските наблюдатели на близкоизточните процеси. Това, което прави впечатление е голямата разлика във времето между последната и сегашната среща между двамата – повече от година и половина.

Лавров и Муалем ще обсъдят и хуманитарната помощ за населението на Алепо и снабдяването му с продукти от първа необходимост, както и с лекарства и оказване на медицинска помощ на пострадалите в контролирания от терористите сирийски град.

По-късно към Сергей Лавров и Уалид Муалем ще се присъедини и иранският външен министър Джеват Зариф. Техеран е първостепенен съюзник на режима на Башар Асад и оказва сериозна подкрепа на Дамаск в борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Зариф за последно беше в Москва през лятото на 2015 година, когато заедно с Лавров обсъждаха свалянето на санкциите срещу Иран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44