Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици протестираха срещу ромските стипендии, нарекоха ги дискриминационни

Снимка: БГНЕС

Ученици протестираха пред сградата на Министерството на образованието срещу ромските стипендии. Протестиращите деветокласници от Софийската математическа гимназия не са съгласни с идеята да се дават стипендии само на ромските деца: 

Тези стипендии се финансират от фонд, но остават 500 евро годишно менторски. Когато ние нещо не разбираме, ние отиваме и си плащаме на частен учител, докато в случая на ромите държавата им го плаща този частен учител. Тази стипендия е дискриминационна. 60 процента плащат ромски фондации, а 40 са от държавата и те трябва да бъдат разпределени по равно между всички ученици. Бяха орязани с около четири класа стипендиите за надарени деца, които участват в състезания и в същото време имаме едни 500 лева, които идват от държавата за ромските ученици, но от труда, който ние полагаме, си проличава, че държавата има нужда от такива като нас.

С протестиращите учениците се срещна заместник-министърът на образованието Деян Стаматов

Аз не усетих да има протест, а по-скоро желание за социална подкрепа на всички групи ученици в нашата страна. За тази година са предвидени около 80 хиляди стипендии за социална подкрепа, за успех, за надарени ученици и акцентирахме точно върху тази третата група.

Междувременно според доклад на тема "Готови ли сме за бъдещето" - 14 хиляди деца годишно отпадат от образователната система. 42 на сто от ромските деца ходят на предучилищна, но 23 на сто от тях остават извън образователната система между 5-и и 8-и клас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44