Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мъжете и жените в живота и литературата

По темата кой от кого е дискриминиран в съвременното общество си поговорихме в Радиоприемницата с писателя Нинко Кирилов и японистката Мартина Недялкова.

В книгата на Чък Паланюк, по която е създаден филмът "Боен клуб", има една героиня Марла Сингър. Тя казва, че презервативът е кристалната пантофка на 20 век, защото ти си поставяш тази пантофка, танцуваш с непознат и след това я изхвърляш. Не непознатия, а пантофката, припомни ни Нинко по повод на това дали жените днес възприемат себе си единствено като стожер на семейните ценности.

Според Мартина българката е далеч по-свободна да реализира стремежите и амбициите си в сравнение с японката, например. През призмата на литературата на 21 век пък се откроява една друга тенденция - безполовото писане. Хората, които пишат зле, пишат зле. Които пишат добре, пишат добре. Затова не бива да се ограничаваме по този начин, завършва Нинко.

А още от разговора ни с тях чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия