Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия в полза на пост в Световната банка

Сега, Правителството ще трябва да номинира, нов кандидат за еврокомисар

| обновено на 28.10.16 в 18:40
Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева подаде оставка, за да постъпи на висок пост в Световната банка. В съобщение на Комисията се казва, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията.  Еврокомисар Кристалина Георгиева, която е и заместник-председател на ЕК, отговаряща за "Бюджет и човешки ресурси", е информирала председателя Жан-Клод Юнкер за решението си да подаде оставка, считано от 31 декември тази година. Причината, според съобщението, е за да бъде назначена за главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Заедно тези две институции са известни като Световната банка,считано от 2 януари 2017 . В прессъобщението, разпространено от ЕК, се казва, че Жан-Клод Юнкер е решил Кристалина Георгиева временно да бъде заместена от другия заместник-председател на ЕК от Германия Гюнтер Йотингер, като двамата работят в тясно сътрудничество до напускането й в края на годината, за да има плавен преход в нейния ресор.

Според правилата на ЕС Българското правителство трябва да номинира нов кандидат за еврокомисар, който да бъде изпратен на мястото на Кристалина Георгиева в Брюксел. За момента няма допълнителна информация относно решението на Георгиева така изненадващо да напусне ЕК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44