Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 души бяха ранени при пожар в самолет на летище в Чикаго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

21 души пострадаха, след като самолет на "Америкън еърлайнс" се запали на международното летище "О'Хеър" в Чикаго минути преди излитането си. Машината е била със 161 пътници на борда и 9-членен екипаж и е трябвало да пътува от Чикаго за Маями.

Пътниците на "Боинг 767" първо чули експлозия, а след това забелязали, че дясното крило е обхванато от пламъци и гъст черен дим. Екипажът на самолета прекратил излитането и започнал спешна евакуация.

Според изявление на Федералната авиационна администрация на САЩ най-вероятно повреда в двигателя е предизвикала експлозията и пожара в десния двигател на самолета. Специалистите казват, че може да има много причини за повреда, включително замърсяване, прегряване, отломка от пистата или големи птици, които да са попаднали в двигателя. Първоначално имаше съмнения, че спукана гума е причинила пожара, но по-късно тази версия беше отхвърлена.

Според заместник-началникът на противопожарната служба в Чикаго комисар Тим Семпи 20 пътници са с наранявания, получени при евакуацията. Пострадала е и една от стюардесите на авиокомпания "Американ еърлайнс".

Запалилият се "Боинг 767" е построен през 2003 г. и е сред най-малките самолети от този вид. Според официална информация тази година самолетът е летял повече от 47 000 часа, но в Америка в момента от този модел летят много самолети, които имат повече от 100 000 летателни часа.

Националният съвет по безопасност на транспорта започва разследване на инцидента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44