Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Плевен открива по четири нарушения при една проверка

Снимка: БГНЕС

Работодатели, които не спазват работното време и наемане на хора без трудови договори в сферата на услугите са сред най-често срещаните нарушения, констатирани от инспекторите в Плевен и областта. Средно по четири нарушения откриват инспекторите при една проверка, каза Борис Петков, директор на "Инспекцията по охрана на труда".

Най-често нарушенията и неспазването на работното време е в малки магазинчета, в които се работи по 10 часа, но не се заплаща извънреден труд. Още от Борис Петков:

Без трудови договори. Все още някои работодатели си позволяват да наемат хора: "Ама аз го наех за малко. Той дойде да види, как ще бъде работата и да се запознае, пък после ще му пуснем договор...“ Така не става. Най-честото нарушение напоследък започна да става работното време, особено в сферата на услугите, търговията - работа по 10 часа. Това много лесно може да се види. Има магазинчета, където има само две продавачки, които работят от сутрин до вечер и в събота. Това е извънреден труд. Стремим се да се борим с тези нарушения. Санкиците започва от 1 500 лева при констатирано нарушение, до 15 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44